„LGBT pokret“ dodat na rusku listu terorista … „Ne dirajte decu“, kaže Putin gejevima 🇷🇸

„LGBT pokret“ dodat na rusku listu terorista

Banke su dužne da zamrznu sredstva i obustave usluge licima i grupama koje su na listi

FILE PHOTO. © OLGA MALTSEVA / AFP

Ruska Federalna služba za finansijski nadzor (Rosfinmonitoring) proširila je u petak svoju listu osoba i organizacija uključenih u ekstremističke aktivnosti ili terorizam na LGBT pokret. Ažurirana lista može da se nađe na veb stranici agencije.

Prema zakonu, banke su dužne da zamrznu sredstva lica sa ove liste i obustave im usluge.

Prošlog novembra, Vrhovni sud Rusije potvrdio je priznanje Ministarstva pravde međunarodnog LGBT pokreta kao ekstremističkog. Sud je takođe prepoznao njihove strukturne jedinice kao ekstremističke i zabranio ih.

Prema izvorima Interfaksa, zakon „ne utiče na pravo građana na privatnost i neće povlačiti nikakve negativne pravne posledice“. Ograničenja se odnose na potrebu da se poštuje zabrana LGBT propagande, reklamiranja, izazivanja interesovanja i uključivanja u LGBT pokret.

Rusija je 2022. proširila postojeću zabranu ‘LGBT propagande’ na maloletne osobe tako što je to potpuno zabranila. Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume, rekao je tada da će zabrana zaštititi „našu decu i budućnost zemlje od tame koju šire SAD i evropske države“.

Predsednik Vladimir Putin pojasnio je prošlog meseca da vlasti nemaju problema sa onim što članovi zajednice rade u svom ličnom životu, sve dok se time „ne razmeću“ u javnosti i ne uključuju decu.

* * *

20. februar 2024. 18:19

„Ne dirajte decu“, kaže Putin gejevima

Odrasli mogu da žive i neka žive, ali deca su zabranjena, upozorio je predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvuje plenarnoj sednici foruma Snažne ideje za novo vreme, koji organizuje autonomna neprofitna organizacija Agencija za strateške inicijative u Moskvi, Rusija. © Sputnjik/Kristina Kormilicina

Rusija je zapravo tolerantna prema ljudima netradicionalne seksualne orijentacije, sve dok ne ciljaju decu ili ne razmeću svoje preferencije, rekao je u utorak predsednik Vladimir Putin.

Predsednik je to izneo obraćajući se posetiocima foruma „Snažne ideje za novo vreme“, godišnjem događaju koji organizuje ruska Agencija za strateške inicijative koju podupire država.

„Prilično smo tolerantni prema ljudima netradicionalne seksualne orijentacije. Jednostavno se time ne razmećemo, i ne verujemo da je u redu da se time razmećemo. Neka svi žive – odrasli – kako hoće. Niko ih ni u čemu ne ograničava“, naveo je Putin i objasnio da, u suštini, postoji samo nekoliko pravila koja ograničavaju LGBTK zajednicu u zemlji.

Što se dece tiče, već sam mnogo puta rekao: „Ne dirajte decu.“ To je to. To je prvo. A drugo je, mi smo, pre svega, država koja se rukovodi tradicionalnim vrednostima.

Tokom proteklih nekoliko godina, Rusija je postepeno pooštravala svoje zakonodavstvo u cilju suzbijanja širenja onoga što naziva „LGBT ideologijom“. Akcija je počela 2013. godine, kada je širenje pomenute propagande među maloletnicima zabranjeno.

Zabrana je pojačana u decembru 2022, kada su novim zakonima uvedene velike novčane kazne za sve one koji su krivi za promovisanje „netradicionalnih seksualnih odnosa“, pedofilije i transrodnosti među maloletnicima i odraslima.

Krajem prošle godine, Vrhovni sud Rusije je stavio van zakona „međunarodni LGBT javni pokret“, označivši ga kao ekstremistički. Zabrana je proistekla iz tužbe ruskog ministarstva pravde, koje je tražilo od najvišeg suda da to učini, tvrdeći da je pokret bio umešan u „podsticanje društvene i verske nesloge“, kao i da pokazuje neodređene „ekstremističke osobine“.

Ekstremistička oznaka oštro je kritikovana od strane više grupa za ljudska prava na Zapadu, koje su raspravljale da je „apsurdna“ i nejasna, i da je imala „katastrofalan“ efekat na LGBTK zajednicu u Rusiji. Uključivanje bilo koje grupe na listu „ekstremističkih organizacija“ Rusije efektivno zabranjuje sve njihove aktivnosti i stavlja van zakona sve njihove povezane simbole.

* * *

Izvori:
https://www.rt.com/russia/594682-lgbt-terrorism-russia-law/
https://www.rt.com/russia/592788-gays-welcome-putin-says/

Delite ...