ONI KOJI VERUJU DA SA NEKIM FARMACEUTSKIM INTERVENCIJAMA MOGU DA UNIŠTE SVE VIRUSE – TO JE BESMISLICA … 🇷🇸 🇸🇮

Profesor dr. Vinko Dolenc je svetski priznat slovenački neurohirurg koji se svrstava među pionire mikroneurohirurgije. Po njemu je nazvano čak devet hirurških zahvata, a njegove knjige su osnovni udžbenici o hirurgiji baze lobanje. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, uključujući Srebrni orden za zasluge Republike Slovenije i nedavno, oktobra ove godine (2022), nagradu za izuzetan doprinos evropskoj neurohirurgiji koju mu je dodelila European Association of Neurosurgical Societies.

Redovni je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti i član Evropske akademije nauka i umetnosti, član je drugih inostranih i međunarodnih akademija. Uključen je u mnoga udruženja neurohirurga i druge vodeće neurohirurške ustanove i ambasador je slovenačke nauke u svetu.

Studirao je medicinu u Ljubljani, specijalizirao neurohirurgiju, magistrirao i doktorirao. Godine 1985. postavljen je za načelnika klinike za neurohirurgiju ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra, koju je vodio do 2011. Bio je profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i rukovodio tamošnjom neuroanatomskom laboratorijom, gde je predavao neurohirurzima iz celog sveta.

Na početku svoje karijere dr. Dolenc se bavio mikrohirurškim intervencijama na perifernom nervnom sistemu. Stečenim znanjem uhvatio se u koštac sa rupturom aneurizme na mozgu i među prvima u svetu zagovarao intervencije u akutnom stanju. Tada je počeo da operiše deo mozga koji do tada nije bio operisan. Prvi put je takvu intervenciju predstavio na međunarodnom kongresu 1981. godine.

Delovao je u raznim zemljama od Japana, Kine, Pakistana, Indije, Australije, Novog Zelanda do skoro svih zemalja Latinske Amerike, 22 američke države i svih evropskih.

Operisao više od deset hiljada ljudi i spasao živote hiljadama.

Delite ...