Zakon o slobodi medija EU-a prošao ključno glasanje: Sada je moguće da se legalno instalira špijunski softver na uređaje novinara 🇷🇸

  • Post author:
  • Post category:Politika

Josip Horvat 10/10/2023 01:18

Ako se pitate,  trebalo bi da postoje vrednosti i transparentnost koju predstavlja Evropska (EU) komisija. A poverenik kome je poveren ovaj titanski zadatak je Vera Jurova.

Jurova je imala dobre vesti da podeli na X-u, platformi kojoj voli da preti.

– Mnogi su mislili da je ovo nemoguća misija. Ali imamo ga: predlog za zaštitu slobode medija u Evropskoj uniji. Posle današnjeg glasanja, hajde da postignemo konačan dogovor da zaštitimo novinare i naše demokratije“, najavila je češki birokrata 3. oktobra.

Dan kasnije, mađarski premijer Viktor Orban je još jednom pokazao da nije raspoložen da „hapsi” politiku EU, koja je ovih dana obremenjena sa previše nesuglasica.

Ovo je Orbanov odgovor na Jurovin entuzijastički post:

Još jedan predlog protiv slobode govora iz Brisela: uspostavljanje totalne kontrole nad medijima. Mi, srednjoevropljani, smo videli takve stvari u prošlosti. Zvali su se Kominform i Reichspressekammer. Nikad više! #Zakon o slobodi medija“.

Ali oko čega se sada zlobno i javno ne slažu različiti “form faktor” zvaničnici/predstavnici?

Evropski (tj. EU) Zakon o slobodi medija opisuje blok kao “nezavisni medijski stub demokratije i važan deo ekonomije, koji pomaže u oblikovanju javnog mnjenja i poziva na odgovornost onih koji su na vlasti”.

Demokratija je očigledno đavolski nastrojena da “oblikuje javno mnjenje” na svoj način. Pa, postoji jedna crvena (orvelovska) zastava.

A EU i dalje mahnito maše sopstvenim opisom zakona.

“Predloženi akt ima za cilj da zaštiti novinare od otkrivanja njihovih izvora i od upotrebe špijunskog softvera protiv njih. Takođe, postavlja zahteve za sisteme merenja gledanosti i transparentnu distribuciju vladinog oglašavanja. Medijski sadržaji bi bili bolje zaštićeni od hakovanja internet sadržaja, a formirao bi se i novi Evropski komitet za medijske usluge”.

Ali prevedeno u stvarnost, Zakon EU o slobodi medija dozvoljava da se špijunski softver legalno instalira na uređaje novinara – ako EU smatra da su okolnosti ispravne.

Zato Orban ne okleva da ovo uporedi sa “Kominformom”, ili zaista sa “Reichspressekammerom”.

Izvor: epoha

Delite ...