ŽENEVA, 1530.g. – KAKO SE REŠITI KUGE I JOŠ PONEČEGA (PONEKOGA) … 🇷🇸

Tekst Fransoa Bonivara (1493–1570), ‘Hronike Ženeve‘, drugi tom, strane 395 – 402:

„Kada je bubonska kuga pogodila Ženevu 1530. godine, sve je bilo spremno. Čak su otvorili čitavu bolnicu za žrtve kuge. Sa lekarima, bolničarima i medicinskim sestrama. Trgovci su davali doprinose, magistrat je dotirao svakog meseca. Pacijenti su uvek davali novac, a ako bi neko od njih umro sam, sva imovina je odlazila bolnici.

Ali onda se dogodila katastrofa: kuga je izumirala, a subvencije su zavisile od broja obolelih. Za osoblje ženevske bolnice 1530. godine nije se postavljalo pitanje šta je dobro, a šta pogrešno. Ako kuga donosi novac, onda je kuga dobra. A onda su se lekari organizovali.

U početku su samo trovali pacijente da bi podigli statistiku mortaliteta, ali su brzo shvatili da nije dovoljno da statistika bude samo o mortalitetu, već o mortalitetu od kuge. Tako su počeli da seku čireve sa tela mrtvih, suše ih, melju u prah u avanu i daju drugim bolesnicima kao lek. Zatim su počeli da zaprašuju odeće, maramice i podvezice. Ali nekako je kuga nastavila da jenjava. Očigledno, osušeni buboni nisu dobro funkcionisali. Lekari su otišli ​​u grad i noću nanosili bubonski prah na kvake na vratima, birajući one kuće u kojima bi onda mogli da profitiraju. Kao što je jedan očevidac pisao o ovim događajima, „ovo je neko vreme ostalo skriveno, ali đavo se više bavi povećanjem broja grehova nego njihovim skrivanjem“.

Ukratko, jedan od lekara je postao toliko drzak i lenj da je odlučio da ne luta gradom noću, već je danju jednostavno bacio snop prašine u gomilu. Zadah se digao do neba, a jedna od devojaka, koja je srećnim slučajem nedavno izašla iz te bolnice, otkrila je šta je taj miris.

Doktor je bio vezan i stavljen u dobre ruke kompetentnih „zanatlija“. Pokušali su da od njega dobiju što više informacija. Kako god, egzekucija je trajala nekoliko dana. Genijalne hipokrate su vezivali za rude na konjskim kolima i vozili ih po gradu. Na svakoj raskrsnici dželati su usijanim kleštima otkidali komade mesa. Zatim su odvedeni na javni trg, obezglavljeni i raščerečeni, a delovi su im odnošeni u sve okruge Ženeve.

Jedini izuzetak bio je sin direktora bolnice, koji nije učestvovao u suđenju, ali je izbrbljao da je znao da pravi otrove i da priprema prah na način da ne mora da se boji kontaminacije. Jednostavno mu je odsečena glava ‘da bi sprečili širenje zla’.

Izvor: https://samim.io/p/2021-12-23-this-week-we-time-travel-to-1530-and-geneva/

Delite ...