DeSantis se bori protiv pretvaranja dolara u centralnu digitalnu valutu 🇷🇸


(Photo by CHENEY ORR/AFP via Getty Images)

Napisao: Dan M. Berger
20. mart 2023. ažurirano: 20. mart 2023.

PANAMA CITY, Florida—Gov. Ron DeSantis je 20. marta osudio federalno razmatranje digitalne valute Centralne banke (CBDC) i pozvao državno zakonodavstvo da je zabrani na Floridi i da druge države učine isto.

DeSantis, od koga se očekuje da se izjasni o svojoj kandidaturi za predsednika, koristio je svakodnevne konferencije za medije kako bi prikazao svoje upravljanje trećom po veličini državom, koju naziva ‘slobodna država Florida’.

Govoreći na Gulf Coast State College-u, DeSantis se osvrnuo na izrazito nacionalno pitanje, ideju da savezna vlada proširi svoju ekonomsku moć pomeranjem nacije prema digitalnoj valuti – pod kontrolom Washington-a.

DeSantis je rekao da je predsednik Džo Bajden prošle godine izdao izvršnu naredbu za istraživanje efektivne konverzije dolara u centralizovanu digitalnu valutu.


FILE PHOTO: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

“I ovo je drugačije od stvari kao što je kriptovaluta, bitkoin. Centralizovanu digitalnu valutu direktno kontroliše i izdaje potrošačima vlada – i ona daje vladi direktan pregled svih potrošačkih aktivnosti”, rekao je DeSantis.

„Ovo je nešto što se predlaže kao ekološki održivo, način da se poveća pristup potrošačima koji nemaju sredstava da se pridruže tradicionalnoj banci.”

„Ali, kao što smo do sada naučili, ako na bilo koji način mogu u društvu da ostvare svoj plan, oni će to da urade. Dakle, ono čime se bavi digitalna valuta Centralne banke je nadgledanje Amerikanaca i kontrola ponašanja Amerikanaca.”

„A kako to znamo? Zato jer smo videli da se to dešava u drugim delovima sveta. Ne morate da tražite dalje od Kine, da bi videli uticaj centralizovane digitalne valute. Narodna banka Kine koristi svoju centralnu banku za praćenje ponašanja građana, omogućavajući nadzor nad potrošačkim navikama kao i za onemogućavanje pristupa robi i uslugama.”

„Moje pitanje je, da li ste zainteresovani da ovim ekonomskim centralnim planerima date više moći nad našom ekonomijom, više moći nad vašim svakodnevnim životom i vašom ekonomskom aktivnošću? A ja sam na to pitanje odgovorio: ‘Ne dođavola!’”


OTTAWA, ONTARIO – FEBRUARY 15 (Photo by Scott Olson/Getty Images)

DeSantis je rekao da vidi šta vlada pokušava da uradi sa ESG faktorima (ekološkim, društvenim i upravljačkim) i digitalnom valutom pod federalnom kontrolom.

„Idite i kupite benzin. Ako ste kupili previše benzina, jednostavno vam neće dozvoliti da ga koristite (digitalni novac – CBDC) za obavljanje transakcije.

Ko zna da li bi vam dozvolili da kupite oružje ili stvari koje (oni) ne odobravaju?

Dakle, otvarate veliku konzervu crva i dajete centralnoj banci ogromne, ogromne količine moći. I oni će da iskoriste tu moć.

“Kao što ste videli, bilo šta u posljednjih četiri ili pet godina je, ako mogu da ostvare svoju agendu – oni će je ostvariti na bilo koji način na koji mogu.”

Zamrznuti bankovni računi

To je potez, rekao je DeSantis, ‘koji ne bi mogao da pobedi na izborima.’

“Na kraju krajeva, gotovina je ‘car’. Možete da je držite u ruci. Vi imate moć. Čim se sve digitalizuje, neko drugi će da ima kontrolu nad tim. I samo je pitanje da li će da te puste da živiš svoj život?’

U Kanadi, kada su kamiondžije protestovali zbog obavezne vakcinacije, DeSantis je primetio, vlada je zamrznula bankovne račune, uključujući račune dobrotvornih organizacija koje su pokušavale da pomognu kamiondžijama.

„Tako da smo već videli da vlada zaista prekoračuje svoje granice na taj način.”

DeSantis je ovo pitanje povezao sa trenutnom bankarskom krizom.

Za odgovorne je označio saveznu vladu i Banku federalnih rezervi.

Trilioni dolara stimulativne potrošnje tokom izolacije COVID-19, plus Federalne rezerve koje su držale kamatne stope blizu nule, izazvale su inflaciju, a Fed je sporo reagovao na to, rekao je DeSantis.

Kada su to učinili, prenaglo su podigli kamatne stope, što je izazvalo krizu. Rekao je da su,takođe, poništili mnogo toga što su uradili pokušavajući da izvuku novac iz privrede.

Ismejavao je saveznu vladu što je “štampala trilione dolara”.

Zabrana upotrebe (CBDC-a) na Floridi

„Nema besplatnog ručka“, rekao je guverner. „Mislim, mogli bi samo da štampamo novac da rešimo sve svetske probleme. Zašto bi se uopšte pojavljivali kada bi, jednostavno, mogli da im dozvolimo da štampaju? Znate, samo ćemo da sedimo kod kuće i družimo se po ceo dan. Ali to jednostavno tako ne funkcioniše. Moraće da se računa.”

DeSantis je rekao da se plaši pokušaja da se uspostavi CBDC kroz Jedinstveni trgovački zakonik (Uniform Commercial Code – UCC), koji se koristi za standardizaciju komercijalnih transakcija van državnih granica.

DeSantis je rekao da su promene koje su nedavno preporučene za UCC uvedene u oko 20 država, ali još ne na Floridi i da bi on stavio veto ako bi bile.

“S obzirom na rizik povezan sa centralizovanom bankovnom digitalnom valutom pod federalnom kontrolom, danas sam ovde da pozovem zakonodavce da donesu zakon kojim se izričito zabranjuje korištenje CBDC-a kao novca u okviru Jedinstvenog trgovačkog kodeksa Floride.”

Rekao je da bi zakon takođe trebao da zabrani korišćenje digitalne valute koju izdaju strane vlade ili centralne banke, kao što je kineska.

“Ovo će da osigura da se bilo kakav pokušaj usvajanja svetske digitalne valute nikada ne dogodi u slobodnoj državi Florida.”

Širenje moći

DeSantis je pozvao države istomišljenice da učine isto, da stvore zaštitni rov protiv bilo kakve federalne akcije. Rekao je da je razgovarao sa zamenikom guvernera Teksasa, koji je na čelu senata te države, i veruje da će Teksas da učini sličan potez.

U odgovoru na pitanje The Epoch Times-a, DeSantis je rekao da je Bajdenova administracija signalizirala interesovanje za CBDC izvršnom naredbom da se to prouči.

“Većina ljudi pretpostavlja da će da se uradi neka studija koja to zagovara. A onda bi pitanje bilo, da li bi to bilo nešto što bi Kongres uopšte usvojio?”

„Ali ako se dovoljno država pojavi i kaže ‘ne’, Kongresu će biti zaista teško da ikada donese nešto poput ovoga. Onda će biti pitanje da li bi pokušali da to urade administrativno.”

DeSantis je rekao da se plaši da bi savezna vlada sa sve većom administrativnom moći – koju vrše neizabrani i neodgovorni službenici u agencijama kao što su Federalne rezerve, Ministarstva finansija i FDIC – mogla da pokrene promenu kao što je usvajanje digitalne valute, bez prolaska kroz Kongres.

„Ništa im ne bih prepustio“, rekao je.

“Ovo štiti vašu slobodu da donosite odluke. Ne želimo da centralna banka ograničava vaše odluke i želimo da budemo sigurni da imate pristup do svog novca.”

„Drago mi je da smo mi udarna oštrica u vezi ovog pitanja.”

Izvor: https://www.theepochtimes.com/desantis-fights-move-toward-converting-dollar-to-central-digital-currency_5136048.html

Delite ...