Korona petarda (ili “lud, zbunjen, normalan …”): ko nosi masku mogao bi da plati kaznu od 150 evra 🇷🇸

Nakon ukidanja obaveznih maski: nošenje maske u javnom prevozu u Beču
će se sada kažnjavati od strane policije?? Getty Images

Od 1. marta je stvar rešena: posle skoro tri godine prestalo je obavezno nošenje maski u bečkom javnom prevozu – hoće li sada nošenje maski da se kažnjava?

Nakon što je Beč kao poslednji zadržao obavezu nošenja maski FFP2 u javnom prevozu, gradonačelnik Michael Ludwig je konačno popustio – od 1. marta u celoj Austriji ukinuta je obaveza nošenja maski u javnom prevozu. Zanimljivo: donedavno je nenošenje maske bilo kažnjivo, ali sada biste mogli biti kažnjeni za nošenje maske.

Ukidanjem obaveze nošenja maske ponovo stupa na snagu zabrana pokrivanja velom, koja je na snazi ​​od 2017. Shodno tome, zabranjeno je pokrivanje lica do neprepoznatljivosti na javnim mestima, što svakako uključuje nošenje maske. Hoće li oni koji, iz raznih razloga i dalje ne žele bez maske, sada morati da plate?

Činjenica: Wiener Linien (bečki javni prevoz) nema nadležnost za sprovođenje saveznih zakona. Kako je za ‘Heute’ objasnila portparolka, u kućnom redu nema zabrane pokrivanja lica. Svako ko želi da nosi zaštitnu masku to može da uradi.
 

Policija može da kazni sa 150 evra

Prema zakonu, koji je tada donela tursko-plava vlada, može biti izrečena kazna od 150 evra ako neko ‘pokrije lice odećom ili drugim predmetima’. Strogo govoreći, to mogu da učine samo osobe koje imaju lekarsko uverenje o neophodnosti nošenja maske u javnom prevozu. Zakon je uglavnom bio usmeren na muslimanke, čije su marame koje pokrivaju lice bile trn u oku vladi. Zastareo je tokom pandemije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, na pitanje lista ‘Heute’ o ovoj složenoj temi, je odgovorilo:

Uklanjanjem opšteg zahteva za maskom FFP2, član 2(2) AGEsVG će da se primenjuje ​​kao prvobitno. Pre pandemije bilo je potrebno lekarsko uverenje za korišćenje maski iz ‘zdravstvenih razloga’. Kada se bude primenjivao AGEsVG, policija će intervenisati na posebno proporcionalan način, posebno u nadolazećim mesecima.

Ako osoba može verodostojno da dokaže medicinski razlog, to nije upravni prekršaj. Cilj i svrha zabrane pokrivanja je podsticanje uključivanja (u društvo). Ovo mora d bude u prvom planu pri intervenciji, ali zdravlje ne sme da bude gurnuto u drugi plan.

Nadležno federalno ministarstvo (BMSGPK) trenutno koordinira da li će se i u kom obliku ubuduće objavljivati ​​obaveze upozorenja ili preporuka za obavezno nošenje maski. Ove preporuke će morati da se uzmu u obzir prilikom intervencije. Jedinstvene smernice će bitie dostupne celoj policiji.

Dakle, čini se da mnogo zavisi od ovlašćenja pojedinih policajaca. Međutim, na osnovu trenutno dostupnih informacija, nema jasne linije – ostaje da se vidi kako će da postupe nadležna ministarstva.

 
Izvor: https://www.heute.at/s/masken-knaller-wer-sie-traegt-koennte-150-strafe-zahlen-100259500
 

Delite ...