Mađarska se sprema da krivično goni ‘doživotnog nacistu’ Džordža Soroša za zločine holokausta 🇷🇸

Provereno (Fact checked)
8. marta 2023. godine Bakter Dmitri

Mađarski tužioci pripremaju optužbe protiv 92-godišnjeg mađarsko-američkog finansijera Džordža Soroša za pomaganje i podržavanje ubistva hiljada Mađara tokom nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

Soroš će biti optužen za “svesno i namerno” pomaganje i podržavanje ubistava jevrejskih Mađara u Budimpešti od septembra 1942. do januara 1943. godine, prema izvoru u tužilaštvu u Budimpešti, u Mađarskoj.

Administracija premijera Viktora Orbana tražila je pravdu za istorijske zločine koje su počinili mađarski nacistički kolaboracionisti, a smatra se da je Soroš decenijama koristio svoje ogromne resurse da se „sakrije naočigled svih“.

Premijer Orban decenijama upozorava na Sorošev korozivni uticaj na društvo. „Evropa ne sme da podlegne Soroševoj mreži“, napisao je nedavno Orban.

Soroš je rođen u jevrejskoj porodici u Mađarskoj 1930. godine i preživeo je Holokaust sarađujući sa nacistima. Izrazio je potpuni nedostatak kajanja za svoje postupke, rekavši za “60 Minits” 1988. da nije on, ionako bi to neko drugi uradio.

Soroš je nestao najkasnije 5. marta, ubrzo nakon što su procurile vesti o predstojećim optužbama. Od njega se očekivalo da prisustvuje konferenciji o svom nedavnom radu na afričkom obrazovanju, ali nije došao.

Tužilaštvo smatra Soroša sposobnim da mu se sudi uprkos poodmaklim godinama, saopštilo je tužilaštvo, ali će predmet biti na čekanju dok ne bude uhapšen.

Soroš je osnovao  Fondaciju za otvoreno društvo 1993. godine kako bi pomogao u promovisanju vrednosti krajnje levice i otvorenih granica širom sveta. Lora Silber, portparol fondacije, rekla je za USA TUDEJ da je tvrdnja da je Soroš pomagao i podržavao naciste „100% lažna“.

Proverivači činjenica sa sedištem u SAD redovno su branili Soroša od tvrdnji da je bio nacista tokom svojih tinejdžerskih godina. Međutim, ove iste proverivače činjenica delimično ili u potpunosti finansira Soroš i oni nisu uspeli da pomenu ovaj sukob interesa dok su izveštavali o Sorošu.

Delite ...