Lavrov – Rusija više nije u milosti globalne elite 🇷🇸

  • Post author:
  • Post category:Politika

Moskva će odrediti sopstvene spoljašnje uslove za razvoj, rekao je diplomata

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov ©  RIA News;  Russian Foreign Ministry

Zapadni politički lideri više neće imati moć da diktiraju uslove Rusiji, izjavio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. U razgovoru sa šefovima regionalnih kancelarija ministarstva, diplomata je naglasio da će Rusija sada sama odrediti svoje potrebe za razvojem.

“Do nedavno, do pre nekoliko godina, spoljašnje uslove, koji su nam bili potrebni za razvoj, nismo određivali mi, već zapadna manjina”, rekao je Lavrov. On je dodao da sve spoljnopolitičke inicijative koje promoviše takozvana grupa „zlatna milijarda“, služe jedinom cilju, a to je da se osigura da svet živi po pravilima koja dozvoljavaju zapadnim elitama da nastave svoju kolonijalnu politiku i žive na račun drugih.

“Zbog toga se više nećemo oslanjati na nekoga kada je reč o stvaranju spoljašnjih uslova za razvoj koji su nam potrebni”, naglasio je Lavrov i obećao da Rusija neće ići stopama “sebičnog” Zapada, već će uzetimati u obzir i interese drugih nezavisnih država.

Prema rečima diplomate, Moskva ima za cilj da stvori takve spoljašnje uslove koji su što je moguće povoljniji za razvoj zemlje, ali je naglasio da ovi uslovi takođe moraju da odražavaju “konsenzus svih nezavisnih država” i da u potpunosti budu u skladu sa principima Povelje UN., koje su “naše bivše zapadne kolege više puta kršile”.

Lavrov je tokom sastanka napomenuo i da je broj zemalja koje žele da se pridruže BRIKS-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) i ekonomskim blokovima Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) porastao na skoro dve desetine do kraja 2022. godine. Diplomata je napomenuo da zemlje koje žele da se pridruže savezima, kao što su Egipat, Turska, Saudijska Arabija, UAE, Indonezija, Argentina, Meksiko i nekoliko afričkih država, “igraju veoma istaknutu ulogu u svojim regionima”.

“Samo nabrajanje imena ovih država već pokazuje neuspeh pokušaja [Zapada] da izoluje našu zemlju”, primetio je Lavrov, dodajući da se dogodilo suprotno, a nezavisne zemlje se sada ujedinjuju sa drugim državama istomišljenicima.

Izvor: https://www.rt.com/russia/572126-lavrov-russia-global-elites/

Delite ...