Glumac koji je glumio Mr Beana okrivljen je za sporu prodaju električnih automobila 🇷🇸

Naučni centar tvrdi da kritike Rouana Atkinsona na račun električnih vozila ometaju postepeno ukidanje benzinskih i dizel vozila u Velikoj Britaniji

British Actor Rowan Atkinson © Getty Images / Adam Berry

Ekološka dobrotvorna organizacija Green Alliance sa sedištem u Velikoj Britaniji optužila je glumca i komičara Roana Atkinsona da predstavlja veliku prepreku vladinim naporima da postepeno ukine vozila na fosilna goriva do 2035.

Obraćajući se Domu lordova u utorak, predstavnik grupe je tvrdio da je komentar koji je Atkinson napisao u novinama Gardijan u junu 2023. godine „jedan od najštetnijih članaka“ za nultu emisiju  i prihvatanje električnih vozila od strane javnosti.

U svom autorskom tekstu, Atkinson, automobilski novinar sa skraćenim radnim vremenom i, kako je sebe opisao, „osoba iz automobila“ i „rani usvojilac“ električnih vozila, izjavio je da, iako je uživao u posedovanju hibridnog i potpuno električnog automobila, iako su bili „malo bez duše“, on se sve više osećao „prevareno“ u vezi sa tvrdnjama da su električna vozila „čudesan spas za ekologiju“.

Glumac je kritikovao upotrebu litijum-jonskih baterija u električnim vozilima, pozivajući se na istraživanja koja sugerišu da su emisije gasova staklene bašte tokom proizvodnje električnih automobila bile 70% veće nego kada su proizvodili benzinske. Glavni krivac, istakao je Atkinson, bile su „apsurdno teške“ baterije, za koje se procenjuje da će trajati samo do 10 godina. „Čini se perverznim izbor hardvera, koji će da vodi borbu automobila, protiv klimatske krize“, napisao je on.

Atkinson je sugerisao da bi se potreba za električnim vozilima, kao rešenja za klimatsku krizu, mogla da ukloni ohrabrivanjem vozača da prestanu da kupuju nove automobile svake tri godine i da svoja vozila zadrže duže. Drugo rešenje, koje je predložio glumac, bilo je istraživanje načina da se poveća upotreba čistijih sintetičkih goriva.

„Osećam da se naš medeni mesec sa električnim automobilima bliži kraju, i to nije loša stvar“, zaključio je glumac.

U svom pismu upućenom Komitetu za životnu sredinu i klimatske promene Doma lordova, grupa za pritisak Zelene alijanse je insistirala da su Atkinsonovi stavovi pogrešni i sugerisala da je njegova zabrinutost u vezi sa električnim vozilima „u potpunosti razotkrivena“.

„Nažalost, faktčekeri nikada ne dopiru do tako široke publike kao prvobitna lažna tvrdnja te naglašavamo potrebu da se obezbede visoki uređivački standardi u vezi tranzicije na nultu emisiju“, rekla je grupa.

Drugi problemi, koji ometaju postepeno ukidanje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u zemlji, su uključivali nedovoljnu infrastrukturu za punjenje, visoke cene novih električnih vozila u poređenju sa njihovim benzinskim i dizel alternativama i „nedostatak jasnih, dugoročnih poruka vlade“.

Izvor: https://www.rt.com/news/592028-rowan-atkinson-electric-vehicles/

Delite ...