U EU JE SVE DEMOKRATSKI … OSIM AKO NEMAŠ DRUGAČIJE MIŠLJENJE 🇷🇸

  • Post author:
  • Post category:Politika

Brisel preti da će da pogodi mađarsku ekonomiju ako Viktor Orban stavi veto na pomoć Ukrajini

29.01.2024. Henry Foy, Marton Dunai, Andy Bounds

EU će da sabotira mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira novu pomoć Ukrajini na samitu ove nedelje, u skladu sa poverljivim planom koji je izradio Brisel i koji označava značajnu eskalaciju u borbi između EU i njene najproruskije države članice.

U dokumentu koji su sastavili zvaničnici EU, a u koji je Fajnenšel tajms imao uvid, Brisel je izneo strategiju da se eksplicitno cilja na ekonomske slabosti Mađarske, ugrozi njena valuta i ​​izazove kolaps poverenja investitora u pokušaju da se naškodi „radnim mestima i rastu“ ako Budimpešta odbije da ukine svoj veto protiv pomoći Kijevu.

Viktor Orban, mađarski premijer, je obećao da će blokirati korišćenje budžeta EU za pružanje finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra na vanrednom samitu lidera u četvrtak.

Ako on ne odustane, drugi lideri EU bi trebalo javno da obećaju da će trajno zatvoriti sva sredstva EU za Budimpeštu, sa namerom da zastraše tržišta, ubrzavajući pritisak na forintu i povećanje troškova njenog zaduživanja, naveo je Brisel u dokumentu.

„Ovo je Evropa koja govori Viktoru Orbanu „dosta je bilo; vreme je da se stane u red. Možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku“, rekao je Mujtaba Rahman, direktor za Evropu konsultantske kuće Eurasia Group.

U dokumentu se navodi da bi “u slučaju da ne bude dogovora na [samitu] 1. februara, drugi šefovi država i vlada to javno izjavili u svetlu nekonstruktivnog ponašanja mađarskog premijera . . . oni ne mogu da zamisle” da bi Budimpešti bila obezbeđena sredstva EU.

Bez tog finansiranja, „finansijska tržišta i evropske i međunarodne kompanije mogle bi da budu manje zainteresovane za ulaganja u Mađarsku“, navodi se u dokumentu. Takva kazna „mogla bi brzo da izazove dalje povećanje troškova finansiranja javnog deficita i pad valute“.

Janoš Boka, mađarski ministar za EU, rekao je za FT da Budimpešta nije svesna finansijske pretnje, ali da njegova zemlja „ne podleže pritiscima“.

„Mađarska ne uspostavlja vezu između podrške Ukrajini i pristupa fondovima EU i odgovara druge strane da to čine“, rekao je on. „Mađarska je i nastaviće da konstruktivno učestvuje u pregovorima.“

Ali u znak sve većeg pritiska na Budimpeštu da postigne kompromis, Boka je rekao da je Budimpešta u subotu poslala novi predlog Briselu, navodeći da je sada otvorena za korišćenje budžeta EU za Ukrajinu, pa čak i izdavanje zajedničkog duga za njegovo finansiranje, ako bi se dodali drugi mehanizmi koji bi Budimpešti dali priliku da se kasnije predomisli.

U dokumentu, koji je izradio zvaničnik u Savetu EU, briselskom telu koje predstavlja zemlje članice, izlaže se ekonomska ranjivost Mađarske — uključujući njen „veoma visok javni deficit“, „veoma visoku inflaciju“, slabu valutu i ​​najviši nivo otplate duga proporcionalno bruto domaćem proizvodu u EU.

U njemu se navodi kako „poslovi i rast . . . u velikoj meri zavise od inostranih finansija koje su zasnovane na visokim nivoima finansiranja EU.

Portparol Saveta EU rekao je da nisu komentarisali curenja informacija.

Brisel je ranije koristio svoju finansijsku polugu protiv država članica, poput Poljske i Mađarske zbog zabrinutosti za vladavinu prava i Grčke tokom krize u evrozoni, ali strategija da se eksplicitno nastoji potkopavati ekonomiju zemlje članice označila bi veliki novi korak za blok .

Troje diplomata EU izjavilo je za FT da su mnoge zemlje podržale plan. „Raspoloženje je postalo oštrije“, rekao je jedan. „Kakav savez imamo ako dozvolimo ovakvo ponašanje?“

Drugi je rekao: „Ulozi su veliki. To je ucena.”

Boka je za FT rekao da Budimpešta želi da ‘istraži mogućnost konstruktivnijeg i evropskog rešenja’ i da je predložila da bi mogla da podrži plan od 50 milijardi evra ako bi dobila godišnji veto na isplate. Druge zemlje EU već su odbile ovaj predlog jer se plaše da bi Orban pokušavao da ga blokira svake godine i izvukao dodatne ustupke.

Ali jedan od diplomata je dodao da ‘nema šanse’ da Orban dobije veto na finansiranje.

Boka je rekao da je „politički pritisak na Mađarsku kontinuiran i snažan“, ali da nije uticao na pregovore njegove vlade.

„Morali smo da učinimo korak i verujemo da će i druga strana biti na sličan način fleksibilna“, dodao je on.

Dok 26 država članica ima plan B za slanje novca Kijevu van budžeta EU, to bi zahtevalo ratifikaciju nacionalnih parlamenata, što bi izazvalo kašnjenja i neizvesnost.

Nekoliko prestonica razmatralo je da li je izvodljivo koristiti član 7 Ugovora o Evropskoj uniji, koji bi omogućio Briselu da Budimpešti oduzme pravo glasa ili, rekao je jedan diplomata, blokira isplatu novca. Ali drugi su odbacili tu ideju s obzirom na to da je potrebna jednoglasna podrška i da mnoge zemlje oklevaju da primene tako ozbiljne sankcije.

Boka je rekao da je važno da se jedinstvo EU „očuva” i dodao: „Zato smo spremni da pravimo kompromise sve dok oni ne utiču na naše vitalne interese”.

On je, međutim, dodao da bi Budimpešta preferirala prvobitni predlog Mađarske o posebnom ukrajinskom fondu van budžeta EU, ako kompromisni napori propadnu.

Izvor: https://www.ft.com/content/9dabcd4b-9c64-4124-9f9c-b0c898c84c8f

Delite ...