Meksiko zauzima stav protiv američkih krupnih agrikulturnih korporacija (Big Ag) i GMO kukuruza kako bi zaštitio svoje izvorne sorte meksičkog kukuruza 🇷🇸

Komentar: Brian Shilhavy
Urednik “Health Impact News”

Davne 2014. godine kada je moja internetna prodavnica hrane, Healthy Traditions, započela testiranje svih naših USDA sertifikovanih organskih žitarica na prisustvo herbicida sa glifosatom, koji se koristi u “RoundUp” proizvodima i koji je najčešće korišćeni herbicid na svetu, bili smo šokirani kada smo saznali da su čak i naša USDA sertifikovana organska zrna skoro sva kontaminirana glifosatom, iako su bili „sertifikovano organski“. Pogledajte:

UPOZORENJE: sertifikovana organska hrana uzgojena u SAD-u kontaminirana herbicidom koji sadrži glifosat

Saznali smo da je NOP (Nacionalni organski program) dozvoljavao male količine pesticida i herbicida u sertifikovano organskim proizvodima, pa smo prestali da kupujemo žitarice na osnovu organskog statusa, a takođe smo prestali da “sertifikujemo” sopstvene proizvode kao “organske”, jer to sada više nema skoro nikakvog značaja. “Big Food” je želeo da se uključi u posao sa organskim namirnicama u procvatu, i oni su uspešno smanjili američke organske standarde tokom protekle decenije.

Umesto toga, počeli smo da testiramo sve proizvode, koje smo želeli da kupimo, na prisustvo glifosata, a ako smo na tržištu imali proizvod koji je imao svoj GMO ekvivalent, testirali smo i prisustvo GMO DNK.

Počeo je veoma dug proces da bismo pronašli zrna koja nisu bila kontaminirana, a u većini slučajeva morali smo da tražimo izvan SAD da bismo pronašli takva zrna koja su testirana kao čista.

Kukuruz je bio daleko najteži proizvod za nabavku koji je testiran bez GMO DNK, a mi smo čak kupovali sertifikovane organske proizvode od kukuruza sa polica prodavnica kao što je ‘Whole Foods’, koji su takođe bili GMO “verifikovani”, a svi uzorci koje smo testirali su došli nazad pozitivni na genetski modifikovanu DNK.

Nismo uspeli da pronađemo nijednog dobavljača organskog kukuruza u SAD koji je imao kukuruz koji je testiran kao čist.

Konačno smo pronašli dobavljača u centralnom Meksiku, u provinciji koja je u to vreme zabranila sadnju američkog GMO kukuruza, koji je konačno testiran bez GMO DNK, i od tada prodajemo kukuruz iz tog regiona, već skoro 10 godina.
Sada je Meksiko odlučio da zabrani američki GMO kukuruz širom zemlje, kao i da zabrani upotrebu glifosata, a SAD i Kanada pokušavaju da nateraju Meksiko da nastavi da uvozi GMO kukuruz.

Aljazeera je nedavno objavila odličnu analizu ovog “kukuruznog rata” između SAD-a i Meksika.

Zašto se Meksiko suprotstavlja većim susedima SAD-u i Kanadi u vezi kukuruza?

Meksiko je zabranio uvoz GMO kukuruza za ljudsku ishranu, što je izazvalo gnev izvoznika iz SAD-a gde je većina kukuruza GMO.

Piše Natalie Alcoba
Aljazeera.com

Odlomci iz članka:

Kukuruz je svetinja u Meksiku. Njegovi koreni se mogu pratiti do priča o stvaranju Asteka i Maja koji su veličali dolazak useva koji su bili ključni za njihov opstanak.

U modernim vremenima, maiz (kukuruz), kako je poznat na španskom, održava svoju kulturnu, duhovnu i političku važnost kao osnovni proizvod u meksičkoj kuhinji – i, sve više uzavreli trgovački spor.

Meksiko je povukao granicu u pesku sa Sjedinjenim Državama kada je u pitanju genetski modifikovan kukuruz, zabranjujući njegovu upotrebu i uvoz za ljudsku ishranu, i postepeno ga ukidajući za ishranu stoke ili industrijsku upotrebu.

Posle višemesečnih pregovora, američki zvaničnici su objavili prošlog meseca da “povlače ručnu” u vezi Sporazuma Sjedinjenih Država-Meksiko-Kanada (USMCA), tražeći posrednika za rešavanje spora.

Za Meksiko, pitanje je višestruko, ali ukorenjeno u obezbeđivanju pristupačnosti i dostupnosti ključnog useva, kažu stručnjaci. Za SAD se radi o biznisu. Kukuruz je njegova najveća kultura i velika većina je genetski modifikovana.

Daleko od regionalnog pitanja, to je svađa koja bi mogla imati široke implikacije na zemlje uvoznice i izvoznice, o čemu svedoči i Kanada, koja je dala svoj glas u postupku i podržala Sjedinjene Države u izjavi da stav Meksika o biotehnologiji “nije naučno podržan” i moglo bi da “nepotrebno poremeti trgovinu na severnoameričkom tržištu”.

Stav Meksika da zaštiti male farmere je nešto što drugi pažljivo prate.

“Rekao bih da je Meksiko predvodnik u svetu”, rekao je Ernesto Hernandez Lopez, profesor na Univerzitetu Čepmen u Kaliforniji, koji je specijalizovan za međunarodno pravo i pravo o hrani.

O čemu se radi u ovom trgovinskom sporu?

Nezakonito je uzgajati genetski modifikovani kukuruz na meksičkom tlu. Meksiko je 2020. proširio zabranu dekretom kojim se zabranjuje sav GMO kukuruz, uključujući i uvoz, od 31. januara 2024. godine, na osnovu toga što time štiti bezbednost svoje hrane, svoje ruralne zajednice, svoje prehrambeno nasleđe i zdravlje svojih ljudi.

Takođe je najavio da će nametnuti stroga ograničenja na uvoz, distribuciju i upotrebu spornog herbicida sa glifosatom – koji se široko koristi u uzgoju GMO – što će kulminirati njegovom potpunom zabranom do tog datuma. Glifosat je dobro poznati ubica korova čiji je potencijal da izazove rak predmet žestoke debate.

“Meksiko je centar porekla više od 55 sorti kukuruza. Politika bezbednosti hrane Vlade Meksika sastoji se od očuvanja ovog biokulturnog nasleđa”, navodi se u saopštenju vlade, pored očuvanja održivih poljoprivrednih praksi seljačkih zajednica. “Ovo je u vezi sa konsolidacijom suvereniteta i sigurnosti hrane centralnog dela meksičke kulture.”

Taj potez je uznemirio SAD, koje su to smatrale uvredom za pravila slobodne trgovine u regionu. Nakon više sastanaka i konsultacija sa meksičkim zvaničnicima, SAD su u avgustu objavile da će nastojati da osnuju panel za rešavanje sporova u okviru USMCA, tvrdeći da meksička uredba “podriva pristup tržištu” koji je Meksiko pristao da obezbedi.

Pročitajte ceo članak na Aljazeera.com.

Izvor: https://healthimpactnews.com/2023/mexico-takes-a-stand-against-u-s-big-ag-and-gmo-corn-to-protect-their-native-varieties-of-mexican-corn/

* * * Izgleda da nisu baš “predvodnici”, ali samo napred * * *

Rusija: Potpuna zabrana hrane sa GMO

(1. jul 2016.) Savet Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije (gornji dom zakonodavnog tela) usvojio je 29. juna 2016. godine Savezni zakon o izmenama i dopunama zakonskih akata Ruske Federacije u pogledu unapređenja državne kontrole u Oblasti genetičkog inženjeringa. (Saopštenje za javnost, Savet Federacije, Utvrđena zabrana uzgoja i proizvodnje genetski modifikovanih organizama na teritoriji Rusije (29. jun 2016.) (na ruskom); tekst zakona i informacija o zakonodavstvu dostupni na Predlogu zakona br. 714809-6, Državna duma veb-sajt (poslednja poseta 30. juna 2016.)

Novi zakon zabranjuje hranu proizvedenu od genetski modifikovanih biljaka ili životinja. Kako se navodi u novom zakonu, zakon „pojačava mere koje imaju za cilj praćenje svih vrsta aktivnosti u vezi sa GMO, sprečavanje ispuštanja GMO u životnu sredinu i ublažavanje posledica ukoliko do takvog ispuštanja dođe“. (Zakon, čl. 1(1).) Među saveznim zakonima izmenjenim novim Zakonom su Zakon o semenskoj proizvodnji i Zakon o zaštiti životne sredine. Ovim aktima dodane su odredbe koje zabranjuju „svako korišćenje semena dobijenog genetskom modifikacijom, uključujući i ono koje ne može da reprodukuje ili prenosi nasleđeni genetski materijal“ i „reprodukciju životinja čiji je genetski program promenjen korišćenjem metoda genetskog inženjeringa“. Jedini izuzetak je za eksperimentalni istraživački rad. (Id. čl. 2 i 3.)

Nova zabrana, koja je dobila izraze podrške i odobrenja od zakonodavnih skupština osam ruskih pokrajina, stupiće na snagu čim bude zvanično objavljena. (Id.)

Registracija GMO

Novim zakonom utvrđuju se novi postupci registracije genetski projektovanih ili modifikovanih organizama i izdavanja dozvola za rad u ovoj oblasti. Kršenje novouvedenih zabrana kažnjavaće se povećanim kaznama; pravo na izricanje ovih kazni imaju savezni i lokalni službenici organa nadležnih za praćenje aktivnosti u vezi sa GMO. (Id. čl. 4.)

Nova ograničenja se odnose na uvozne proizvode, a Zakon predviđa nove uslove registracije i procedure koje se primenjuju i na uvoznike. Uvoz genetski modifikovanih organizama i proizvoda koji sadrže GMO nije potpuno zabranjen, ali podleže registraciji kod savezne vlade. Zakon proširuje pravo izvršne vlasti da zabrani uvoz GMO i proizvoda koji sadrže GMO u Rusiju zbog potencijalnog štetnog uticaja takvih proizvoda na ljude ili životnu sredinu. (Zakonodavne informacije, supra.)

Pozadina

Čini se da je Zakon donet u skladu sa izjavom potpredsednika Kabineta ministara Ruske Federacije iz septembra 2015. da Vlada namerava da obustavi proizvodnju hrane sa genetski modifikovanim elementima. (Državna duma usvojila zakon o zabrani GMO, NEVSRU.COM (24. jun 2016) (na ruskom).) Važeće zakonodavstvo je dozvoljavalo upotrebu genetski modifikovanog semena u poljoprivredi i zahtevalo je posebno obeležavanje hrane koja je proizvedena sa GMO. (Savezni zakon o državnoj regulativi u oblasti genetskog inženjeringa br. 86 od 5. jula 1996., CONSULTANT.RU (na ruskom).) Pošto je uvođenje procedura registracije GMO odloženo do jula 2017. godine, postojao je de fakto moratorijum na proizvodnju genetski modifikovane hrane i kažnjavanje za kršenje pravila koja regulišu proizvodnju GMO nije predviđena. (Državna duma usvojila zakon o zabrani GMO, supra.)

Zagovornici zabrane tvrde da će primena ovog zakona omogućiti Rusiji da proizvodi najčistije poljoprivredne proizvode na svetu (id.), dok njeni protivnici navode da ova zabrana favorizuje sadašnji ruski poljoprivredni lobi, koji nije zainteresovan za razvoj novih tehnologija i plaši se konkurencije na svetskim tržištima. (Igor Iuriev, Agrarians Lost GMO, UTRO.RU (27. jun 2016) (na ruskom).)

O ovoj stavci

Naslov
Rusija: Potpuna zabrana hrane sa GMO

Online Format
veb strana

Izvor: https://www.loc.gov/item/global-legal-monitor/2016-07-01/russia-full-ban-on-food-with-gmos

* * *

Delite ...