Britanija se sprema da preda svoj suverenitet SZO-u (?) 🇷🇸

Naš odgovor na pandemiju bio je vodeći u svetu. Prepuštanje kontrole tajnom međunarodnom telu samo će pogoršati stvari


John Redwood 30 April 2024 • 2:16pm

 
 
 
WHO Regional Director Dr. Hans Henri P. Kluge

Velika Britanija vodi dugu i skupu istragu o tome kako su se njene različite vlade nosile sa epidemijom kovida i o odgovoru NHS-a (National Health Service). Mnogo je pitanja na koja treba da se odgovori i lekcija koje treba da se nauče. Rad odbora će u dogledno vreme pokrenuti više skupštinske i javne debate. To bi trebalo da znači da u svaki budući zdravstveni alarm ulazimo bolje pripremljeni i bolje informisani.

U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija oblikovala je veliki deo urađenog u vezi kovida19. Objavljivala je podatke i savete o tome kako se nositi sa stvarima i, kako se čini, zahtevala da bude svetska vlada za pandemiju. Uprkos tome, ne sprovodi otvorenu javnu istragu o tome šta je uradila ispravno, a šta pogrešno.

Neće biti javnog nadzora i debate o tome koliko je brzo reagovala na početnu epidemiju, koliko je vremena bilo potrebno da se daju dobri saveti zemljama članicama, da li je njena uloga u vakcinama i lekovima bila od pomoći, zašto je njenoj statistici naizgled nedostajala zajednička osnova za pravedna poređenja između zemalja ili čak i to da li su njena razmišljanja o trajanju i ozbiljnosti karantina bila ispravna s obzirom na štetu nanetu privredi i zdravstvenim sistemima.

Alarmantno je, dakle, da SZO sada traži da nas zaključa u novi sporazum, koji bi je ovlastio da postavi politiku o zalihama i pristupu lekovima, vakcinama i zdravstvenoj opremi, uključujući obavezu Britanije da preda do 20% zdravstvenih proizvoda povezanih sa pandemijom.

Ako se ovo pravo odobri, to bi moglo da bude početak propasti. Nije teško videti kako bi SZO mogla da pokuša da preuzme ovlašćenja u vezi sa širim spektrom pitanja koja se odnose na odgovor na bilo koji novi zdravstveni problem za koji identifikuje da je u njenoj oblasti uticaja. Umesto da nastavimo sa organizovanjem sopstvenog odgovora na pandemiju i nudimo velikodušnu pomoć drugima kao što smo uradili 2020. godine, Velika Britanija bi rešavala zagonetke pravnih saveta brinući se o tome šta nam je dozvoljeno da uradimo za sebe i šta moramo da podelimo ili prihvatimo od SZO.

Britanske vlade i opozicione stranke su do sada trebale da nauče da naši birači ne žele da im se uklone ovlašćenja samouprave potpisivanjem međunarodnih ugovora. Javnost očekuje da njihovi izabrani ministri donesu odluke koje se tiču svih nas i koje nas čuvaju, u odgovornom parlamentu i uz mnogo debata i kritika da pokušaju da to isprave.

Velika Britanija je velikodušna zemlja koja je učinila mnogo da pomogne drugima lekovima, vakcinama i novcem za pomoć. Tokom pandemije, naučnici iz Velike Britanije su igrali vodeću ulogu u pronalaženju vakcine za virus. Bilo bi pogrešno nastojati da se organizuje i kontroliše ovakva vrsta odgovora i da se stavi pod nadležnost jednog neodgovornog svetskog tela. U budućoj krizi siguran sam da će VB da ponudi liderstvo, biti od pomoći drugima i biti pažljiva prema svemu što je najbolje u vezi sa istraživanjima i znanjima Svetske zdravstvene organizacije. Ono što nam ne treba je gubitak snage da stvari brzo rešimo, ili armija advokata koji vode politiku. Ovo je dobar ugovor da se ne potpiše (⬇️👇 prevod 👇⬇️).

Izvor: https://www.telegraph.co.uk/news/2024/04/30/who-treaty-parliament-vaccines-sovereignty/

* * *

Nikada nećemo predati ovlašćenja Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

Niko nam neće govoriti kako da brinemo o našim građanima, niti će da nas tera da nametnemo bilo kakav određeni nacionalni odgovor u budućim krizama


Esther McVey, 30. Mart 2024. 19:00

 
 
 
The World Health Organisation (WHO) logo is seen near its headquarters in Geneva, Switzerland, Credit: Denis Balibouse

Pandemija Covid-19 je duboko uticala na sve naše živote. Zemlje širom sveta imale su različite pristupe, od sveobuhvatnih karantina u Kini, do odlučne odluke Švedske da ne zatvori, moji rezultati glasanja kažu da sam za ovo drugo.

Šta god da mislite o odlukama koje su donele različite zemlje, njihovo je ustavno pravo da ih donose.

Ako postoji nešto što smo naučili iz odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju, to je da oni žele da odluke o njihovim životima donose izabrani političari ovde u UK, a ne birokrate u inostranstvu.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva trenutno pregovara o „Sporazumu o pandemiji“ i ažurira Međunarodne zdravstvene propise sa drugim zemljama Svetske zdravstvene organizacije kako bi nam pomogla da odgovorimo na buduće krize.

Znam da bi ljudi mogli da budu zabrinuti da bi međunarodne organizacije, kao što je Svetska zdravstvena organizacija, mogle da steknu ovlašćenja da primoraju zemlje da usvoje mere i ograničenja.

Međutim, moje ministarske kolege i ja nikada ne bismo prepustili takva ovlašćenja bilo kojoj organizaciji, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Naše crvene linije u pregovorima uključuju nepristajanje na bilo šta što ustupa suverenitet, zaštitu naše sposobnosti da donosimo sve naše domaće odluke o nacionalnim merama javnog zdravlja, uključujući i to da li ćemo uvesti bilo kakve blokade ili ograničenja, zahtevati vakcinaciju i nošenje maski, i odluke o putuovanjima u zemlju i iz nje.

Nadam se da ovo uverava ljude da nema izgleda da bilo kakav suverenitet bude ustupljen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Dakle, šta je to što Velika Britanija želi da postigne ovim pregovorima?

Ako i kada pandemija pogodi nas i druge zemlje širom sveta, biće nam potrebne najnovije i najbolje globalne informacije.

Uspešan sporazum o pandemiji i ojačani međunarodni zdravstveni propisi bi značili da možemo bolje da delimo informacije o globalnim trendovima u bolesti. To bi značilo da možemo bolje da delimo informacije o novonastalim krizama sa drugim zemljama širom sveta, čak i brže nego ranije, što nam pomaže da ranije preduzmemo preventivne mere.

To ne bi značilo da gubimo naš nezavisni nacionalni odgovor na sledeću pandemiju.

Sa našim crvenim linijama za pregovore potpisaćemo Sporazum o pandemiji i ojačane međunarodne zdravstvene propise, samo ako je to u našem nacionalnom interesu.

Osiguraćemo da samo demokratski izabrana vlada i parlament Ujedinjenog Kraljevstva mogu da odlučuju kako ćemo da odgovorimo na buduću globalnu krizu ovde u UK. Niko nam neće govoriti kako da brinemo o našim građanima, niti će nas terati da nametnemo bilo kakav nacionalni odgovor.

Konačni sporazumi koje postignemo odnosiće se na to da Ujedinjeno Kraljevstvo bude spremno i bolje pripremljeno kada nam sledeći virus dođe. Biće reč o međunarodnoj saradnji, a ne o globalnoj prinudi.

Esther McVey, član Parlamenta, trenutno na funkciji u Kabinetu

Delite ...